Az amerikaiakat aggasztja a klímaváltozás

Az amerikai lakosság több mint kétharmada tartja valóságosnak a klímaváltozást, csaknem négyötödük az elmúlt öt évben megtapasztalt olyan extrém időjárási jelenséget, amelyet részben a klímaváltozásnak tulajdonít - derül ki a Föld Napján, szombaton közzétett közvélemény-kutatásból.

2023. április 23., 08:30

Szerző:

Az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató intézet közös felmérése szerint az amerikaiak 71 százaléka tartja valós jelenségnek a klímaváltozást, és 12 százalék tagadja, hogy létezik. Azok közül, akik valósnak gondolják a klímaváltozás folyamatát, 63 százalék annak okaként az emberi tevékenységet jelölte meg, az összes megkérdezett mintegy fele.


A válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy év eseményei aggódóbbá tették a klímaváltozást illetően, 9 százalék pedig arról nyilatkozott, hogy csökkentek ezirányú félelmei.


A megkérdezettek 79 százaléka érintettje volt extrém időjárási jelenségnek az elmúlt öt évben, akik közül csaknem kétharmad legalább részben a klímaváltozásnak tulajdonítja azt. A legtöbben 55, illetve 45 százaléknyian extrém forró időjárás, és hőhullám, illetve rendkívüli hideg, és téli vihar formájában tapasztaltak meg rendkívüli időjárást, 24 százalék élt át hurrikánt vagy trópusi vihart, és 18 százalék volt tornádó érintettje az elmúlt öt évben az Egyesült Államokban.


Arra a kérdésre, hogy mi alakítja a klímaváltozásról alkotott véleményét, az amerikaiak 46 százaléka azt mondta, hogy a személyes tapasztalat, míg 43 százalék a tudósok véleményére hagyatkozik, 32 százalék pedig az iskolában tanultakra. 25 százalék nyilatkozott úgy, hogy véleményét a sajtóban hallottak, látottak alakítják a klímaváltozásról.


A közvéleménykutatást április közepén készítette az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató intézet telefonon, az Egyesült Államok lakosságának összetételét reprezentáló mintán.

(Kiemelt képünk: Az éghajlatváltozás megállításáért létrejött Sunrise elnevezésű környezetvédő mozgalom aktivistái tüntetnek Whip Steny Hoyer marylandi demokrata törvényhozó irodájánál a washingtoni Longworth House kormányépületben 2018. december 10-én. A hatóságok több tucat aktivistát őrizetbe vettek. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)