Rendeletet adott ki Biden a Föld napja alkalmából

Joe Biden ebben kijelentette, meg kell teremteni a „környezeti igazságosságot” minden amerikai ember számára a környezetvédelmi és polgárjogi törvények végrehajtása és kikényszerítése révén.

2023. április 22., 18:17

Szerző:

A „környezeti igazságosság” érvényre juttatását írta elő Joe Biden amerikai elnök a kormányzati intézmények számára a Föld napja alkalmából kiadott rendeletében.

Joe Biden pénteken aláírt rendelete szerint az „igazság, szabadság és egyenlőség” jegyében minden embernek joga van a tiszta levegőhöz, ivóvízhez, egészséges élelmiszerhez, valamint egészséges, fenntartható, az éghajlat-változásoktól független környezethez, amely mentes a káros szennyeződésektől és vegyszerektől.

Hozzátette: meg kell teremteni a „környezeti igazságosságot” minden amerikai ember számára a környezetvédelmi és polgárjogi törvények végrehajtása és kikényszerítése révén.

A rendelet intézkedéseket és határidőket is előír a kormányzati intézmények, valamint az elnöki hivatalban működő Környezeti Minőség Tanácsa számára, melynek keretén belül létrehozza a Környezeti Igazságosság Irodáját.

A jogszabály szerint a „környezeti igazságosság” méltányos bánásmódot, és minden állampolgár bevonását jelenti „jövedelemre, fajra, bőrszínre, nemzeti vagy törzsi hovatartozásra és fogyatékosságra való tekintet nélkül” az egészségügyi és környezetvédelmi kérdéseket érintő kormányzati intézményi döntésekbe.

(Joe Biden beszédet mond az Ohio állambeli Hamiltonban, 2022. május 6-án. Fotó: Olivier Doulery, AFP)