Az amerikai hírszerzés újra felfedte Putyin terveit

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója egy konferencián számolt be az orosz elnök terveiről. 

2022. június 30., 06:51

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai még mindig ugyanazok, mint a konfliktus kezdetekor, vagyis el akarja foglalni Ukrajna nagy részét - mondta Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója, írja a 444.hu.

Az orosz csapatokat azonban annyira legyengítették a katonai akciók, hogy csak kisebb területi nyereségeket képesek elérni - ez viszont azt jelenti, hogy a háború hosszú ideig eltarthat.

„Úgy látjuk, hogy Putyin közeljövőbeli katonai célkitűzései és a hadsereg kapacitása nincs összhangban, eltérés van az ambíciói és a hadsereg által megvalósítható célok között”

–-  mondta Haines az amerikai kereskedelmi minisztérium konferenciáján. Az igazgató szerint Putyin azóta, hogy nem sikerült Kijev elfoglalása, inkább Donbász megszerzésére összpontosít. Itt azonban a heves ellenállás miatt csak nagyon lassan halad előre az orosz hadsereg. Haines május óta először nyilatkozott nyilvánosan arról, hogyan értékeli az amerikai hírszerzés az orosz-ukrán háborút. A hírszerzési vezető szerint „a kép továbbra is elég borús”.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésen a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)

Rengeteg elpusztult halat találtak a Ner folyóban a Lengyelország középső részén található Lodzi vajdaságban – mondta el Dagmara Zalewska vajdasági szóvivő szombaton.