Ausztriában enyhítenek a korlátozásokon

A határellenőrzéseket ugyanakkor szigorítják.

2021. február 1., 20:45

Szerző:

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Szigorítják ugyanakkor a határellenőrzéseket.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithatnak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is.

  • A tantermi oktatásban csak negatív koronavírusteszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat.
  • Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező.
  • A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz.
  • A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete.
  • Az üzletekben vásárlóknak kötelező lesz FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselniük, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Az élelmiszerboltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert a távolságtartási szabályok betartása érdekében.
  • A fodrászszalonok is újranyithatnak. Az ilyen jellegű szolgáltatásokat igénybe vevők esetében azonban kötelező lesz a két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatása.
  • A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.
  • Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között.
  • Jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket.

Kurz egyben bejelentette, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket, megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. A részleteket kedden teszik közzé.

Az osztrák kancellár figyelmeztetett, hogy az enyhítéseket senki se értelmezze úgy, hogy elmúlt a veszély. 

Mint mondta, a fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig 415 522 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7778-an hunytak el a betegség következtében.

(MTI)