Ausztrália akár 2022-ig is zárva tarthatja határait

Dan Tehan azonban reméli, hogy Canberra további „utazási buborékokról” köt megegyezést, olyat, mint legutóbb Új-Zélanddal. 

2021. május 7., 06:32

Szerző:

Dan Tehan, az ország kereskedelmi minisztere a Sky News televíziónak adott interjújában azt mondta, legvalószínűbb, hogy 2022 közepén, esetleg a végén nyitják meg teljesen a határokat, ám hozzátette, hogy – amint az a pandémia során már többször előfordult – „még sok minden változhat”. A miniszter mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Canberra további „utazási buborékokról” köt megegyezést, hasonlót ahhoz, mint amilyet Új-Zélanddal kötött. E rendszer értelmében a két ország állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk egymás területére érkezve.

Mindeközben Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette: május 15-től ismét engedélyezik az Indiában rekedt ausztrál állampolgárok hazatérését. Hozzátette, hogy először a veszélyeztetett csoportokat engedik be az országba, s minden érkezőre karantén és vírusteszt vár. Canberra április végén függesztette fel a közvetlen repülőjáratokat India és Ausztrália között a koronavírus-járvány terjedésének nagy kockázata miatt. Jelenleg körülbelül 9000 ausztrál állampolgár várakozik a hazatérésre Indiában.

(Kiemelt kép: Néptelen Brisbane belvárosa 2021. március 30-án, miután Queensland állam fővárosát előző este három napra lezárták 10 új koronavírusos eset észlelése miatt. A 23,5 millió lakosú Ausztráliában eddig mintegy 30 ezren lettek koronavírusosak, a ragály halottjainak száma nem éri el az ezret sem. Fotó: MTI/EPA-AAP/ | Darren England)