Atomfegyver hordozására alkalmas rakétákat küldött Moszkva az ukrán határra

A mozgósítás arra lehet válasz, hogy Ukrajna olyan, a szeparatisták ellen bevethető drónokat vásárolt Törökországtól, amelyek az örmény-azeri konfliktust is eldöntötték. 

2021. november 3., 09:52

Szerző:

Orosz csapatok koncentrálódnak az ukrán határ közelében. Ezek elit egységek, számuk egyelőre kérdéses, a csapatmozgások ugyanakkor nem kapcsolódnak előre bejelentett hadgyakorlatokhoz – magyarázta az Inforádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója, Rácz András, hozzátéve, hogy Ukrajna több tucat harci drónt vett, amellyel felbőszítette Moszkvát. 

"Az elmúlt napokban látható folyamat az, hogy az egyébként is Ukrajna közelében állomásozó katonáit Oroszország összevonta az ország más területein lévő egységekkel, relatíve jól fegyverzett egységek ezek" – mondta Rácz, aki szerint ki lehet jelenteni, hogy

"egy harckocsi-alakulat és nukleáris fegyver hordozására alkalmas harcászati rakéták mozognak Ukrajna felé".

"Idén tavasszal Oroszország 100 ezer katonát vont össze az ukrán határ mentén, illetve a 2014-ben törvénytelenül megszállt Krím-félszigeten. Ennek a manővernek kettős célja volt: erős nyomást helyezett Ukrajnára, másrészt Oroszország demonstrálta a NATO felé, hogy kész és képes nagy létszámban támadó hadműveletekre is alkalmas erő koncentrálására, felvonultatására az ukrán határnál" – fogalmazott a rádiónak Rácz András.

Azt a szakértő azért nem gondolja, hogy Oroszország "háborúra készülne", mert a katonák csak nappal mozognak, és a filmezés is teljesen szabad, titokban nem történik semmi. Közvetlen kiváltó oka viszont lehet, túl azon, hogy a két ország viszonya nem éppen rózsás.

"Ukrajna Törökországtól vásárol olyan drónokat – összesen 48 darabot –, amelyek támadó feladatokra alkalmasak, rakétákat tudnak kilőni. Ezeket harci körülmények között Hegyi-Karabahban láthattuk, meghatározó szerepe volt az örmények vereségében."

Mivel az ilyen a fegyverek ellen az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatistáknak nincs megfelelő elleneszközük, ha Ukrajna elkezd tömegesen dróncsapásokat végrehajtani, az kellemetlenül érinti az ukrajnai szeparatistákat – fejtette ki a szakértő. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.