Nagy a baj a zaporizzsjai atomerőműnél

A Nova Kakhovka-i vízerőmű felrobbantását követően még mindig tisztázatlan, hogy meddig tudják fenntartani a zaporizzsjai erőmű hűtését. A kérdésben már az ENSZ atomenergia-ügynöksége is vizsgálódik.

2023. június 12., 10:40

Szerző:

Továbbra is sok a kérdés azzal kapcsolatban, meddig biztosítható a zaporizzsjai atomerőmű hűtése, mivel a Nova Kakhovka-i vízerőmű felrobbantása

Mivel a gát felrobbantását követően jelentősen apadt a biztonságos üzemelést biztosító víztározó szintje, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) a helyszínen szeretné kivizsgálni az állapotokat.

„A kahovkai víztározó vízszintje gyors tempóban csökken a gát sérülése óta, de a ZNPP (az atomerőmű nevének angol rövidítése) hétvégi jelentése szerint az elmúlt huszonnégy órában stabilizálódott helyzet a zaporizzsjai hőerőműnél, ahol az atomerőmű hűtőtavának szivattyúállomásai is vannak” – idézi a Blikk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentését.

Az adatok szerint a szivattyúállomásnál jelenleg 11,27 méter a vízszint, míg a gát felrobbantása előtt 17 méter volt. Az adatok szerint a tározó egyéb részein is csökkent a vízszint, ennek kivizsgálásához helyszíni megfigyelések szükségesek.

„Az itteni vízszint ugyanis fontos jelzése annak, hogy a szivattyúk meddig maradhatnak üzemképesek, meddig biztosítható innen az atomerőmű hűtése” – jelentette ki Rafae Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Az ukrán illetékesek szerint felrobbantott kahovkai vízerőmű tározójában maradt víz már nem elegendő a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak hűtésére.

A jelenlegi vízszint mellett a szivattyúk még üzemképesek a NAÜ szerint, bár azt is megjegyezték, hogy ennek ellenére nem szivattyúznak, mert jelenleg mind a hűtőtó, mind az oda vezető csatorna telítve van.

(Kiemelt kép: az Enerhodar területén található zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én. Fotó: Ed JONES / AFP)