Szlovákia is leállítja az ukrán gabona importját

Szlovákia ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya.

2023. április 17., 15:14

Szerző:

Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvény adta lehetőségét kihasználta, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség. A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor.

(Kiemelt kép: a barbadosi bejegyzésű FULMAR S teherhajó ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Csornomorszk kikötőjéből 2022. augusztus 13-án. A FULMAR S volt az első teherhajó, amely befuthatott Ukrajna egyik fekete-tengeri kikötőjébe az Ukrajna ellen február 24-én indított támadás óta. Fotó: MTI/EPA)