Annyi lőszert ígért Ukrajnának Brüsszel, hogy nem tudja teljesíteni

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elismerte az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján, hogy kihívást jelent az EU számára az Ukrajnának ígért lőszermennyiség határidőre történő leszállítása. 

2023. december 1., 08:40

Szerző:

Kihívást jelent az Európai Unió azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, mondta Charles Michel csütörtökön, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján – írja az Euronews. A vállalás teljesítése a vártnál több időt vesz majd igénybe az Európai Tanács elnöke szerint.

Michel kiemelte, hogy az EU példátlan döntést hozott azzal, hogy az Európai Békekereten keresztül fegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának. Szavai szerint folytatni kell az ukrán népnek nyújtott katonai támogatást, a lehető legrövidebb határidőn belül még több rakéta, még több lőszer, még több légvédelmi rendszer átadásával.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy ukrán katona lőszerekkel a Harkiv régióban Fotó: Vjacseszlav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.