Angela Merkel távozásával komoly válság lehet az EU-ban

Legalábbis a karpaczi fórum meghívott szakértői szerint. 

2021. szeptember 9., 14:48

Szerző:

A karpaczi Gazdasági Fórumon tartott szakértői fórumon meghatározó téma volt az Európai Unió jövője és a közelgő németországi választások hatása, írja az index. A szakemberek szerint, ha az unió nem tart lépést a világ történéseivel, akkor mások fognak majd dönteni az EU belügyeiről is. A szakértők szerint az EU egyre inkább magára marad, miközben Angela Merkel visszavonulásával az unióban válság is várható. 

Az eltérő világnézetű szakértők is egyetértettetek a fórumon abban, hogy az EU nem tud önállóan fellépni világpolitikai kérdésekben. A szakértők körében abban is összhang volt, hogy az unió a globális történésekre nem tud megfelelően reagálni. A karpaczi fórumon elhangzottak szerint az afganisztáni események esetében nem csak az Egyesült Államok által eddig Európa számára nyújtott védelme kérdőjeleződött meg, hanem az is nyilvánvaló vált, hogy az EU nem tud hatékonyan és önállóan cselekedni válság helyzetek esetében.  

A fórum másik fő témája az volt, hogy a német kancellár Angela Merkel hamarosan visszavonul. A szakértők elmondták, hogy a kancellár távozása alapjaiban változtathatja meg az Európai Uniót. Várhatóan az új kancellár kormányának nem lesz olyan beágyazott kapcsolatrendszere  és karizmája sem mint, amilyen Merkelnek volt. Nagy kérdés, hogy azok az országok, akik eddig Merkelhez fordultak bizonyos ügyekben, és nem Brüsszelhez, kitől kérnek majd segítséget a jövőben. 

(Kiemelt kép: Angela Merkel német kancellár (CDU) részt vesz a tárgyalásokon Li Keqiang kínai miniszterelnökkel Berlinben 2021. április 28-án. Fotó: Michele Tantussi / Reuters / Pool / dpa Picture-Alliance AFP-n keresztül)