Amerikai újságírót akart elrabolni az iráni titkosszolgálat

Vádat emeltek négy iráni ügynök ellen, akik erőszakkal akarták magukkal hurcolni New Yorkból a kiszemelt férfit.

2021. július 14., 07:00

Szerző:

Az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint az iráni titkos ügynökök, magánnyomozókat béreltek fel az újságíró és emberjogi aktivista megfigyelésére. A cél az volt, hogy Iránba hurcolják Maszih Alinedzsádot, aki rendszeresen bírálta a teheráni vezetést. Az újságíró sorsa az elhurcolás esetén teljesen bizonytalan lett volna. Az iráni kémeket még mindig keresi az FBI.

Az újságíró azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy sokkolták a vele történtek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) beszámolója szerint Maszih Alinedzsád nyolc hónapja működik együtt velük. Az FBI bizonyítékokat tárt az újságíró elé, amiben bemutatták neki, hogyan figyelik meg iráni részről. Az üggyel kapcsoltban az újságíró a következőket mondta: „még mindig nem hiszem el, hogy még Amerikában sem vagyok biztonságban.”

Az amerikai ügyészség szerint Maszih Alinedzsád, azért került az iráni titkosszolgálat kereszttüzébe, mert az újságíró komoly befolyással bír a teheráni közvéleményre. A négy megvádolt iráni titkos ügynökök elfogása esetén életük végéig is börtönbe kerülhetnek. Az amerikai hatóság az ügyhöz kapcsolódóan bejelentették, hogy az iráni titkosszolgálat három kanadai és egy brit állampolgárt is elakarhattak rabolni. Ők mind az iszlám köztársaság vezetésének heves ellenzői között vannak.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA/Peter Foley)