Amerikai dróncsapás végzett a dzsihadisták szíriai vezetőjével

Amerikai dróncsapás végzett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai vezetőjével – közölte kedden az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító középső parancsnokság (Centcom).

2022. július 12., 18:12

Szerző:

A tájékoztatás szerint a Máher al-Akal nevű terroristát az ország északnyugati részén, az Aleppó tartománybeli Dzsindajrisz városa határában ölték meg, egy bizalmasa pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Úgy tudni, Akal az Iszlám Állam öt legfőbb vezetője közé tartozott, aki egyebek között a terrorszervezet hálózatainak kiépítésért volt felelős Szíria és a szomszédos Irak területén túl.

„Komoly tervezést igényelt a művelet sikeres végrehajtása. A kezdeti elemzések szerint nem voltak civil áldozatok” – derült ki a közleményből.

Akal likvidálása újabb csapást jelent a szélsőségesekre, akik gerillaharcmodorra áttérve próbálják újraszervezni magukat miután katonai vereséget szenvedtek a térségben.

A dzsihadisták néhai legfőbb vezetője, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi februárban robbantotta fel magát egy szíriai településen az amerikai különleges erők akciója során. Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását. Bagdadi hasonló módon, szíriai amerikai rajtaütés során felrobbantott pokolgép által lelte halálát 2019-ben.

(Kiemelt kép: az amerikai védelmi minisztérium által 2019. október 30-án közzétett videó állóképén Abu Bakr al-Bagdadi ISIS-vezér szíriai táborából felszálló füst látható, miután azt a 2019. október 26-i amerikai rajtaütés során megsemmisítették. Fotó: Handout / US Department of Defense / AFP)

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.