Álpapot használt kémkedésre egy amerikai étteremlánc

Egy kaliforniai taco étteremlánc álpapot használt arra, hogy alkalmazottaiból kiszedje apróbb vétségeiket, például ha elkéstek a munkából – számolt be vizsgálatait követően kiadott közleményében az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma.

 

2023. június 21., 13:43

Szerző:

A Taqueria Garibaldi mexikói ételeket kínáló üzlethálózat lelkészként mutatott be a dolgozóinak egy férfit, aki arra ösztönözte őket, hogy legyenek bátrak, könnyítsenek a lelkiismeretükön, s vallják be, mikor tettek bármi olyat, amivel kárt okoztak a munkáltatójuknak.

Az illető Isten nevében arra buzdította a dolgozókat, hogy „szabaduljanak meg a bűneiktől”, s rákérdezett, loptak-e valaha a cégtől, vagy tettek-e bármi olyat, amit nem lett volna szabad.

A minisztérium beszámolója nem tér ki arra, hogy a „trükk” mennyire, illetve meddig működött, de a Texas állambeli Sacramentóban és a közeli Roseville-ben található éttermek üzemeltetőjét kötelezték 35 alkalmazottja elmaradt bérének kifizetésére, továbbá sérelmi díjként összesen 140 000 dollár (47,5 millió forint) értékben.

A vizsgálatra, amelynek során fény derült az álpap alkalmazására, azt követően került sor, hogy a cég nem fizette ki a túlórákat, s ezért bepanaszolták. A vizsgálat során azt is megállapították, hogy a vezetőket illegálisan fizették ki az alkalmazottak borravalójából, és a személyzetet „bevándorlási következményekkel” fenyegették meg, ha együttműködőek lesznek a minisztériumi vizsgálatot végzőkkel.

„A munkáltatónak az alkalmazottakkal szembeni megtorlási kísérletei azt célozták, hogy elhallgattassák a dolgozókat, akadályozzák a nyomozást és megakadályozzák a ki nem fizetett bérek behajtását” – közölte Marc Pilotin San Franciscó-i ügyvéd.

Az álpap kilétére egyelőre ugyan nem derült fény, a Sacramentói Katolikus Egyházmegye szóvivője mindenesetre azt nyilatkozta, hogy az illető nem áll velük kapcsolatban. „Bár nem tudjuk, ki volt a szóban forgó személy, teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nem az egyházmegye papja volt” – szögezte le.

(Kiemelt kép: Taqueria Garibaldi Facebook-oldal)