Államilag szponzorált embercsempészetet folytat Fehéroroszország az uniós biztos szerint

Mintegy 7000 menekült léphetett be az országba.

2021. október 5., 15:05

Szerző:

Az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim államilag szponzorált embercsempészetet folytat, amelynek következtében idén mintegy 7000 főként szíriai, iraki, kameruni és kongói illegális migráns lépett be az Európai Unió területére – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kedden, az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A fehérorosz–lengyel–litván–lett helyzetről szóló EP-jelentés megvitatása keretében a biztos elmondta: a minszki vezetés politikai célok elérésére használja a migránsokat, konkrétan ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon az unióra a fehérorosz kormány ellen bevezetett személyi és gazdasági szankciók miatt.

„Lukasenka fittyet hány a nemzetközi normákra, eszközként tekint ezekre az emberekre, és még tőkét is kovácsol belőlük” – hangsúlyozta. Hozzátette: fehérorosz állami idegenforgalmi cégek szervezik a migránsok érkezését, akiknek több ezer dollárt kell letétbe helyezniük az utazásért cserébe, amelyet aztán soha nem kapnak vissza. A migránsokat ezután rendszám nélküli járművekkel a lengyel, litván, lett határ közelébe szállítják, és ott hagyják őket. Johansson szerint „az ilyen fanatikus lépések a rezsim részéről azt mutatják, hogy Lukasenkáék körül kezd elfogyni a levegő”.

 A fehérorosz vezetés elszámította magát, az EU egységesen lép fel taktikái ellen. Míg az EU erélyes válaszlépéseket tesz, partnerországait is figyelmezteti, hogy a tél közeledtével egyre kockázatosabb a migránsok útnak indulása – tette hozzá. Johansson arra is kitért, hogy a tavaly augusztusi tisztességtelen választások után a fehérorosz vezetés továbbra is szisztematikusan elnyomja a politikai ellenzéket és a független sajtóhangokat. Az országban zárt ajtók mögött politikailag motivált perek folytak, amelyek eredményeként ellenzéki politikusok többéves börtönbüntetést kaptak. Az országban jelenleg 700 politikai fogoly van, és számuk egyre növekszik.

„Az EU továbbra is a rendszer áldozatai és a fehérorosz nép mellett áll. Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására, amennyiben az országban politikai irányváltás történik” – jelentette ki. Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: „Minden segítséget meg kell adni Lengyelországnak és Litvániának, hiszen az EU külső határait védik, ahogyan Magyarország is ezt tette a déli határzár megépítésével. Megjegyzendő, hogy akkor és azóta mi ezért csak bírálatot kaptunk, jó példája ez a brüsszeli kettős mércének”.

 A politikus szerint a magyarok 2015 óta néznek szembe az illegális migrációs hullámmal. „Ha nem építettünk volna kerítést a déli határon, akkor további százezrek érkezhettek volna illegálisan Európába” – emelte ki. „Ma egyértelműnek tűnik, hogy a kerítés a megoldás a tömeges, illegális migráció megfékezésére. Ennek ellenére a magyar kormány az országot és az EU külső határait védő kerítés építése miatt Brüsszeltől a mai napig csak bírálatot és támadást kap, köszönhetően a felénk tanúsított már szokásos kettős mércének” – húzta alá a fideszes politikus.

Hozzátette: „Magyarország megvédte a nyugat-európai tagállamokat, és teszi ezt ma is, ahogy most Lengyelország és Litvánia fellépése a keleti határszakaszon is ezt szolgálja. A 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzet kialakulását mindenáron el kell kerülni, és mindent meg kell tenni, hogy ne induljanak el milliók Afganisztánból.”

(Kiemelt kép: Lett katona járőrözik az illegális migráció visszaszorítására a lett–fehérorosz határon emelt szögesdrótkerítés mellett Kraslavában 2021. szeptember 28-án. Fotó: Valda Kalnina / MTI/EPA)

 

10:28

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.

08:22

Legalább 129-en meghaltak és mintegy 180-an megsérültek egy focimeccsen Indonéziában, miután a játék végén a szurkolók elözönlötték a pályát – közölték a helyi hatóságok vasárnap.