Alkatrészhiány miatt több hétre leáll Oroszország legnagyobb autógyártója

Az AvtoVaz alkatrészhiány miatt több héttel előrehozza az éves háromhetes nyári szünetet.

2023. április 1., 19:13

Szerző:

Oroszország legnagyobb autógyártója, az AvtoVaz csütörtökön közölte, hogy az alkatrészhiány miatt több héttel előrehozza a vállalat éves háromhetes nyári szabadságát – írta a Reuters.

A vállalat közölte már dolgoznak az alkatrészek beszerzésén, és tavaly több mint 200 olyan autóalkatrészt pótlását tudták megoldani. Az orosz autóipart súlyosan érintette a nyugati szankciók következményei, mivel korábban rengeteg nyugati cégtől importáltak alkatrészeket.

„2023 tavaszán számos alkatrész-beszállító értesítette az AvtoVazt, hogy nem exportál többé számukra, ezzel pedig felrúgták a meglévő megállapodásokat” – áll a cég közleményében. „Ennek következtében a járművek megszakítás nélküli gyártása május második felétől nem lesz lehetséges”.

A háromhetes nyári leállás július 24-én kezdődött volna, de az alkatrészhiány miatt május 29-től kezdődik.

A cég emellett azt írta, hogy idén több mint 400 000 jármű gyártását tervezik, ami több mint kétszerese lenne a tavalyi 188 645 darabos értékesítésnek.

Az oroszországi autógyárak tavaly összesen 450 ezer autót gyártottak, ami a Szovjetunió összeomlása óta a legrosszabb eredmény az iparágban.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök belenéz egy Lada Largus furgonba, 2012. április 4-én. Fotó: ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)