NATO: Európa legveszélyesebb pillanatait éli

Putyin hajthatatlan, és ezt már Európa erős emberei is belátták.

2022. február 10., 21:00

Szerző:

Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár és Boris Johnson, brit miniszterelnök óva intett a háború kitörésétől. Minderről csütörtökön, a NATO brüsszeli központjában tartott közös sajtótájékoztatót a két vezető – számolt be minderről a Tagesschau.

Továbbra sincs jele annak, hogy enyhülne a feszültség az ukrán válságban. Ellenkezőleg: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ebben a kérdésben teljesen egyetért londoni vendégével. „Európa az utóbbi idők legnagyobb biztonsági válságának legveszélyesebb pillanatát éli meg” – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, rámutatva, hogy az orosz csapaterősítés az ukrán határon töretlenül folytatódik.

A NATO információi szerint Moszkva annyi katonát telepített a szomszédos Fehéroroszországba, mint a hidegháború idején, állítólag közös manőverek céljából. A Fekete-tengeren Moszkva hadihajókkal gyakorol, ami éles kritikát vált ki Nyugaton.

„Az orosz erők száma növekszik, miközben csökken a figyelmeztetési idő egy esetleges támadásra” – tart ettől a NATO-főtitkár. Johnson meglehetősen komor hírszerzési jelentésekről is beszél, és egy olyan háborúra figyelmeztet, amely értelmetlen, tragikus és gazdaságilag nagyon költséges lenne Oroszország számára.

„Nem tudom, hogy Moszkva már döntött-e a támadásról, de ez nem jelenti azt, hogy nem történhet hamarosan valami teljesen katasztrofális dolog.” A biztonsági garanciákra vonatkozó orosz követeléseket, például a NATO további bővítésétől való tartózkodást a brit miniszterelnök is határozottan elutasítja.

„Nem lehet visszatérni abba az időbe, amikor néhány nagyhatalom a fejük felett dönt más országok sorsáról” – mondta a brit miniszterelnök.

A konfliktus megoldása érdekében a nyugati védelmi szövetség ragaszkodik a jelenlegi irányvonalhoz, és a szankciókkal való fenyegetés, a katonai egység és a diplomácia keverékére támaszkodik. A NATO védelmi miniszterei jövő heti ülésükön az úgynevezett harccsoportok, a szövetségi térség délkeleti részén állomásozó harcoló erők megerősítéséről tárgyalnak majd, Nagy-Britannia már ma beleegyezett, hogy további katonákat, hajókat és repülőgépeket bocsát rendelkezésre. A NATO ugyanakkor megerősíti tárgyalási hajlandóságát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek írt levelében Stoltenberg főtitkár azt kéri, hogy a NATO-Oroszország Tanácsot használják fel a válság enyhítését célzó további tárgyalásokra.

„Javasoltunk kölcsönös tájékoztatókat a katonai manőverekről, a félreértések elkerülése érdekében a nagyobb átláthatóságról, valamint a fegyverzetellenőrzési kérdésekről, beleértve a nukleáris fegyvereket és a rövid és közepes hatótávolságú földi indítású rakétákat” – mondta Jens Stoltenberg. Az azonban bizonytalan, hogy az orosz fél elfogadja-e a tárgyalási ajánlatot. Moszkva még nem válaszolt a NATO levelére.

 

(Kiemelt kép: Boris Johnson és Jens Stoltenberg közös tájékoztatójukon 2022. február 10-én Brüsszelben. fotó: Daniel LEAL / POOL/AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.