Alig kapta meg a Nobel-békedíjat, máris kisajátították a Szovjetunió bűneit feltáró civil szervezet irodáját

Az orosz főváros tverszki kerületi bírósága pénteken az ügyészség indítványára elrendelte a friss Nobel-békedíjas Memorial tudományos-kutató és ismeretterjesztő központ moszkvai irodájának közcélú kisajátítását – ismertette az illetékes törvényszék.

2022. október 7., 22:00

Szerző:

Az Oroszországban tavaly felszámolt jogvédő szervezetet mindössze pár órával korábban tüntették ki az idei Nobel-békedíjjal Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja mellett. 

A Memorial közölte, hogy a bírósági döntés ellenére folytatja harcát az emberi jogokért és ünnepelni fogja kitüntetését. „A Memorial szándéka és hivatása az emberekről, a történelemről, az elnyomás áldozatainak nyújtott segítségről és az állami erőszak elleni küzdelemről szól” – olvasható a szervezet állásfoglalásában, amely hozzátette, hogy az oroszországi jogvédők erős nyomásnak vannak kitéve. 

A tverszki kerületi bíróság megállapítása szerint viszont a jogvédő szervezet részese volt náci háborús bűnösök rehabilitálásának, aláásta az orosz hatóságok tekintélyét, és hamis képet festett a Szovjetunióról.

A szervezet az 1989 januárjában Moszkvában, több száz fő részvételével megtartott gyűlésen mondta ki megalakulását. Történeti és ismeretterjesztő társaságként jött létre, melynek célja volt a szovjet rendszerben politikai okokból meghurcolt, elítélt személyek támogatása, az áldozatok emlékének ápolása, a múltban elkövetett törvénytelenségek feltárása és nyilvánosságra hozása – írja a Wikipedia. A szervezet rendszeres tényfeltáró, jogvédő, ismeretterjesztő, karitatív tevékenységet végez. Kutatja a Gulag, valamint a KGB és elődeinek sokáig titkolt, ma sem teljesen felderített történetét. Dokumentum gyűjteményeket, tematikus könyvtárakat állít össze, könyveket ad ki, internetes portált üzemeltet a múlt törvénytelenségeinek részletes megismertetésére.

(Kiemelt képünk: Oleg Orlov, a Memorial jogvédő csoport elnökségi tagja pózol a politikai elnyomásnak szentelt kiállításon a csoport moszkvai irodájában 2021. november 15-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)