Emberi jogi központot zárattak be

Egy orosz bíróság elrendelte a Memorial Emberi Jogi Központ megszüntetését. 

2021. december 29., 13:59

Szerző:

Egy orosz bíróság szerdán elrendelte a Memorial Emberi Jogi Központ megszüntetését is – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Az ügyészség szerint a központ finanszírozása nem átlátható. Utóbbi cáfolta ezt, és azt állította, hogy az ellene folytatott eljárás politikailag motivált. Jan Racsinszkij, a Memorial egyik vezetője bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbeznek a döntés ellen. 

A bíróság épülete előtt sokan tüntettek az ítélet ellen.

A Memorial Emberi Jogi Központ a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaság testvérszervezete. Utóbbi felszámolásáról kedden döntött az orosz legfelsőbb bíróság az ügyészség beadványára.

Az ügyészség a megszüntetést kérő beadványában egyebek között arra hivatkozott, hogy a társaság külföldről kapott támogatásokat, és azt is kifogásolta, hogy a szervezet az anyagaiban igazolást nyújtott a szélsőséges szervezetek támogatóinak.

Vádjai szerint a Memorial megsértette az orosz alkotmányt, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményt, a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát, az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát és a gyermekek jogairól szóló egyezményt.

(Kiemelt kép: Rendőrök állnak a moszkvai bíróság előtt, ahol a Memorial Emberi Jogi Központ felszámolásával kapcsolatos tárgyalás folyik Moszkvában 2021. december 29-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)