Alesz Bjaljacki, az orosz Memorial és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat

Egy fehérorosz aktivista, az orosz Memorial és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a díjat.

2022. október 7., 11:16

Szerző:

Alesz Bjaljacki fehérorosz aktivista, az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban.

A Norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban, és évek óta kiállnak azért, hogy az emberek szabadon bírálhassák a hatalomban lévőket és az állampolgárok alapjogai érvényesülhessenek.

„Kiváló munkával dokumentáltak háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést. Együtt azt demonstrálják, milyen fontos a civil társadalom a béke és a demokrácia szempontjából” 

– tudatta közleményében az oslói testület.

(Kiemelt kép: Alesz Bjaljacki, fehérorosz aktivista 2020. december 3-án. Fotó: Anders Wiklund/TT Agency/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.