Egy hete több mint száz áldozat azonosítatlan az indiai vonatbalesetet követően

Folytatódott kedden a múlt heti, több száz halálos áldozattal járó indiai vasúti szerencsétlenségben elhunytak azonosítása, a hatóságok azt közölték, több mint 100 ember személyazonosságát még mindig nem sikerült kideríteni.

2023. június 6., 11:07

Szerző:

Az állam székhelyén található kórházban az azonosítás megkönnyítése érdekében a holttestekről készült felvételeket televízióképernyőkön vetítik, hogy az eltűnt családtagokat kereső rokonok hamarabb felismerhessék őket.

Emellett részletes listát is készítettek minden egyes holttest jellemzőiről, a rokonok pedig megtekinthetik a róluk készült fotókat is.

A szerencsétlenség pénteken, Balaszur közelében történt, mintegy 200 kilométerre Bhuvanesvartól, Orisza állam fővárosától. A tragédiában legalább 288-an meghaltak és 900-an megsérültek, ez volt az elmúlt közel 30 év leghalálosabb vasúti balesete.

Asvini Vaisnav indiai vasúti miniszter a hét végén azt közölte, a tragédiát az elektronikus jelzőrendszer hibája okozta.

A Times of India című napilap szerint a Coromandel Express zöld jelzést kapott a Kolkata és Csennai közötti fővonalon, de emberi hiba miatt egy olyan vágányra terelték, ahol egy tehervonat közlekedett. A személyvonat ezután mintegy 130 kilométeres óránkénti sebességgel összeütközött a tehervonattal.

Három kocsi ezután a szomszédos vágányra zuhant, és egy Bengaluru és Kolkata között közlekedő gyorsvonat hátuljának ütközött.

Ez az ország történetének egyik legsúlyosabb vasúti katasztrófája, a nyomozás jelenleg is tart.

(Kiemelt kép: mentő- és egészségügyi dolgozók állnak a balesetben meghalt áldozatok holtteste előtt egy három vonat ütközése után Balasore közelében, mintegy 200 km-re az állam fővárosától, Bhubaneswar-tól, a keleti Odisha államban, 2023. június 3-án. Fotó: Dibyangshu Sarkar / AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.