Agyevő amőba miatt halt meg egy fiatal Las Vegasban

Agyevő amőba miatt halt meg egy tinédzser Las Vegas-ban. A nyomozók szerint a fiatal a Mead-tó meleg vizében kaphatta el a betegséget. A járványügyi szakértők szerint a betegség nagyon, nagyon ritkán fordul elő.

2022. október 22., 09:43

Szerző:

Agyevő amőba miatt halt meg egy tinédzser Las Vegas-ban. A szakértők szerint viszont pánikra semmi ok, ugyanis egy nagyon ritka betegségről van szó – írta a Guardian.

Az eddigi vizsgálatok alapján a hivatalosan Naegleria fowleri nevű organizmust a Mead-tó meleg vízében kaphatta el a fiatal. A dél-nevadai egészségügyi körzet közlése szerint a tinédzser szeptember 30-i hétvégén kerülhetett kapcsolatba a mikroszkopikus organizmussal a Kingman Wash területén, a Colorado folyó víztározó arizonai oldalán, a Hoover-gát mögött.

A CDC 1962 óta mindössze 154 amőba okozta fertőzést és halálesetet regisztrált az Egyesült Államokban – mondta Labus, aki a Las Vegas-i Nevadai Egyetem közegészségügyi karán tanít. Az esetek csaknem fele Texasban és Floridában történt. Nevadában a mostani eset előtt csak egy ilyen fertőzést jelentettek.

Az organizmus a 25 és 46 Celsiu fok közötti vízben található meg. Az amőba csak az orrba jutva és onnan az agyba vándorolva fertőzi meg az embereket. Szinte mindig halálos kimenetelű. Valamint emberről emberre terjedni nem képes.

Az eset kapcsán azt tanácsolták az embereknek, hogy kerülják a meleg, kezeletlen geotermikus vizekbe való ugrálást, vagy merülést – különösen nyáron. 

„97 százalékban halálos, de 99 százalékban megelőzhető” – mondta Dennis Kyle, a fertőző betegségek és a sejtbiológia professzora, valamint a Georgia Egyetem Trópusi és Újonnan Feltörekvő Globális Betegségek Központjának igazgatója. „Megvédhetjük magunkat azzal, hogy nem ugrunk és nem merülünk el ilyen jellegű vízbe, vagy orrdugót használunk.”

Az amőba egy agyi fertőzést okoz, amelynek tünetei agyhártyagyulladásra vagy agyvelőgyulladásra hasonlítanak. A tünetei kezdetben fejfájás, láz, hányinger vagy hányás – majd merev nyak, görcsök és kóma alakul ki, ami pedig halálhoz vezethet.

A tünetek az első naptól kezdve akár 12 nappal később jelentkezhetnek, a halál általában körülbelül öt napon belül bekövetkezik. Nincs ismert, hatékony kezelés ellen, valamint a diagnózis is szinte mindig túl későn születik meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.