Aggasztja a WHO-t a vírus indiai változata

Az indiai mutáns fertőzőbb, mint a korábbi variánsok, de pozitívum, hogy a gyógyszerek és a védőoltások ez ellen is hatékonynak tűnnek, és a WHO szerint „ez a lényeg”.

2021. május 10., 22:25

Szerző:

Aggasztónak nevezte a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ENSZ egészségügyi szervezete korábban a vírus brit, dél-afrikai és brazil mutánsát minősítette aggasztónak.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője közölte, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredményei szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a variánsra – mondta.

„Egyelőre nincsenek ismereteink, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyógyszereink és a védőoltásaink ne lennének hatékonyak. És ez lényeg” – mondta Van Kerkhove, hozzátéve: „a jövőben is találkozni fogunk aggasztó variánsokkal, és mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a terjedésüket”.

A WHO adatai szerint az új fertőzöttek száma Európában és az amerikai kontinensen is csökkenőben van, Dél- és Délkelet-Ázsiában viszont meredeken felfelé ível a járványgörbe. A világban a múlt héten több mint 5,4 millió koronavírus-fertőzöttet és közel 90 ezer halálesetet jelentettek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte, hogy a világszervezet alapítványa az „Együtt Indiáért” akció keretében adományokat gyűjt oxigén, gyógyszerek és az egészségügyi dolgozók számára védőfelszerelések vásárlásához.

(Kiemelt kép: AFP | Tauseef Mustafa)