Afganisztánban bebörtönöztek egy újságírót

Egy Kabulban bebörtönzött újságíró szabadon engedésére szólította fel Afganisztán tálib vezetőit a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet és 14 francia sajtóorgánum.

2023. február 6., 19:33

Szerző:

Az RSF és a francia média képviselői nyilatkozatot adtak ki hétfőn, amely szerint a francia és afgán kettős állampolgárságú Mortaza Behboudi újságírót január 7-én tartóztatták le az afgán fővárosban. A nyilatkozat szerint azután döntöttek az ügy nyilvánosságra hozatala mellett, hogy egy hónapon át nem tudták elérni az újságíró szabadon bocsátását. Az RSF és a francia média képviselői felszólították a tálib kormányt, hogy vessen véget ennek az értelmetlen helyzetnek, és bocsássák szabadon Behboudit, akit az afgán hatóságok kémkedéssel gyanúsítanak. 

Mortaza Behboudi Afganisztánban született, 16 éves korában fotóriporterként kezdett el dolgozni, majd a hazájában kialakult helyzet miatt menekültként Párizsban telepedett le, ahol számos francia lapnál dolgozott újságíróként. Tavaly a tálib rezsim uralta afganisztáni életről szóló riportsorozatával elnyerte a haditudósítóknak járó Bayeux-díjat. 

Az RSF információi szerint a sajtószabadság eltiprásának leginkább az afgán újságírók az áldozatai. A Ravadari nevű jogvédő szervezet szerint csaknem 2 ezer embert tartóztattak le jogcím nélkül tavaly augusztus óta az afganisztáni tálibok. A jelentés arra is kitér, hogy a fogvatartottak között az újságírókon kívül megtalálhatók a korábbi afgán kormány alkalmazottai, az utcai tüntetéseken elfogott női aktivisták, jogvédő szervezetek tagjai és támogatóik, egyházi iskolák diákjai, törzsi csoportok elöljárói, a szalafista vallási irányzat tagjai, és olyan polgári személyek is, akiket a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) kollaboránsainak tekintenek. 

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Vezetőjük akkor azt ígérte, hogy általános amnesztiában részesítik majd az ellenzéket. A sajtó azonban augusztus óta számos olyan esetet dokumentált, amikor önkényesen tartóztattak le vagy öltek meg ellenzékieket a tálib hatóságok vagy az általuk irányított civil ruhás emberek. 

A tálib vezetés ezen kívül több olyan békés tüntetést is feloszlatott, ahol jogaik védelmében vonultak fel afgán nők, az eseményekről tudósító újságírókat pedig letartóztatták.

(Kiemelt képünk illusztráció. Afgán újságírók sajtótájékoztatón vesznek részt Kabulban 2022. május 24-én. Fotó: Wakil KOHSAR/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.