Tovább harcolnak az afgán ellenállók

Ahmad Maszúd, a Pandzsír-völgyi ellenállás vezetője a Paris Match francia lapnak nyilatkozott. 

2021. augusztus 25., 14:57

Szerző:

A Pandzsír-völgyi ellenállás nem vet véget a harcnak – szögezte le ismételten az ellenállókat vezető Ahmad Maszúd, de nem zárta ki a párbeszédet az Afganisztánt újból uraló tálib mozgalommal. „Szó sincs a harc leállításáról. A mi ellenállásunk itt, Pandzsírban csak most kezdődött” – mondta a Paris Match című párizsi hírmagazinban szerdán megjelent interjúban Maszúd, aki a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A lap a pandzsíri ellenállók megadásával kapcsolatos híresztelésekről kérdezte őt, de Maszúd ezt merő propagandának és dezinformációnak nevezte. A Maszúd és Amrulla Száleh volt alelnök által vezetett Nemzeti Ellenállási Front (NEF) szóvivője a hét végén úgy nyilatkozott az AFP hírügynökségnek, hogy a pandzsíriek készek szembeszállni a tálibok bármilyen agressziójával, de tárgyalni is velük a széles társadalmi alapokon nyugvó kormány létrehozásáról.

„Egy dolog erről beszélni. Lehet beszélni. Minden háborúban szövegelünk. De a megadás az egészen más dolog. És megismétlem, sem a parancsnokaim számára, sem számomra nem jön szóba a megadásunk” – tette egyértelművé az interjúban magát a „béke emberének" nevező pandzsíri vezető. Leszögezte, hogy sosem fogad el ráerőltetett békét, amely egyetlen haszna a stabilitás megteremtése lenne.

„Emellett sosem fogom elfeledni azoknak a történelmi hibáját, akiktől nyolc nappal ezelőtt Kabulban fegyvereket kértem. Elutasítottak. Ezek a fegyverek, ez a tüzérség, ezek a helikopterek, ezek az amerikai gyártmányú harckocsik most a tálibok kezén vannak” – mondta Maszúd.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül foglalták el Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. A Kabultól északkeletre fekvő Pandzssir az egyetlen tartomány, amelyet nem foglaltak el, de az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá az ellenőrzésüket. Ez főleg annak tudható be, hogy egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A tálibok azonban minden oldalról körbekerítették, és vasárnap este közölték, hogy harcosaik százai tartanak oda, hogy ellenőrzésük alá vonják.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Ahmad Masszúd kezet fog támogatóival a Pandzsír-völgyben fekvő Bazarak városában 2016. július 19-én. Fotó: Wakil Kohsar / AFP)