Abortuszjog mellett tüntető demokrata képviselőket vettek őrizetbe Washingtonban

Az Egyesült Államok kongresszusának több demokrata párti képviselőjét vették őrizetbe helyi idő szerint kedden. A politikusok az abortuszt ellehetetlenítő törvények ellen tiltakoztak a legfelsőbb bíróság épületénél Washingtonban.

2022. július 20., 10:33

Szerző:

A rendőrség a Twitteren azzal indokolta az intézkedést, hogy a - zömében nők alkotta - csoport elzárta az utat a járművek elől. 34 tüntetőt, köztük a kongresszus 16 tagját - köztük Rashida Tlaibet, Ilhan Omart és Alexandra Ocasio-Cortezt - vették őrizetbe.

 Helyszíni beszámolók szerint a tiltakozó politikusok és társaik zöld, "Nem hátrálunk!" feliratú fejpántot viseltek.

 Ocasio-Cortez a Twitteren megerősítette az őrizetbe vétel hírét, üzenetét „az abortuszhoz való jog emberi jog” hashtaggel látta el.

Tlaib és Omar a tiltakozást polgári engedetlenségnek nevezte, a szintén az őrizetbe vettek között lévő Cori Bush képviselő pedig azt mondta, nem adják fel a küzdelmet. Az amerikai legfelsőbb bíróság - amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is - június 24-én érvénytelenítette az úgynevezett Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.
 

Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról. A júniusi döntést követően máris több államban a terhességmegszakítást ellehetetlenítő szabályozást léptettek életbe.

(Kiemelt kép: Tüntetők Washingtonban, a tervezett abortusztilalom elleni vonuláson. Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)