Abortuszaggályok: Több püspök is azt javasolja, hogy ha lehet, ne a Johnson & Johnson vakcinájával oltassák be magukat a hívek

Az oltás alapja egy olyan mesterséges sejtszerkezet, aminek eredetijét egy nyolcvanas években abortált magzatból nyerték.

2021. március 4., 19:54

Szerző:

Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia, és az ország több egyházmegyéje is morális aggályokat fejezett ki a Johnson & Johnson vakcinájával kapcsolatban, írta a CNN. Az oltás készítéséhez - hasonlóan az USA-ban még nem engedélyezett AstraZeneca-vakcinához - olyan mesterséges sejteket alkalmaztak, amiknek eredetijét egy abortált magzatból szerezték.

Ez nem azt jelenti, hogy magzati maradványok lennének az oltásban, csupán azt, hogy egy olyan környezetben fejlesztették ki a hatóanyagot, amit eredetileg egy elvetett magzat sejtjeinek tanulmányozásával, mesterséges lemásolásával állítottak elő.

A püspökök álláspontja nem vág egybe a Vatikánéval. A hivatalos egyházi álláspont szerint "morálisan elfogadható olyan koronavírus elleni vakcinával beoltatni magunkat, amelyek kifejlesztéséhez és gyártásához elvetett magzatok sejtsorait használták."

Az Alabamai Vakcinakutató Klinika igazgatója emlékeztetett, hogy jelenleg senki sincs abban a helyzetben, hogy kedvére válogathasson a vakcinák közt.

Ezen felül a Fehér Ház is közleményben ítélte el a püspökök álláspontját.

Kiemelt kép: MTI/AP/Johnson & Johnson