Videón a korábbi japán miniszterelnök elleni merénylet

Éppen az országot évtizedek óta kormányzó Liberális Demokrata Pártnak kampányolt Abe Sindzó, amikor hátulról pisztolylövés érte és összeesett.

2022. július 8., 09:32

Szerző:

Mint az korábban kiderült, kampánykörútján meglőtték Abe Sindzó volt japán miniszterelnököt. Állapotáról ugyan továbbra sincsenek friss hírek, a HVG.hu azonban publikált egy videót, ami meglövésének pillanatát mutatja be a déli Nara városában.

Sindzót azonnal kórházba szállították, és ugyan állapotáról hivatalos tájékoztatást nem adtak, minden bizonnyal nem éli túl a merényletet. A brit Guardian legalábbis erre következtet abból, hogy a japán média a „szívelégtelenség” kifejezést használja állapotára, ezt szokták a japán sajtóban akkor is írni, ha a páciens már meghalt, halotti anyakönyvi kivonatát azonban még nem állították ki.

Az már kiderült, hogy a fegyver amivel Abéra lőttek egy házi készítésű puska volt, korábban sörétes puskára gyanakodtak. Arról, miért történt a merénylet, részletes információk még nem jelentek meg. Fumio Kisida sajtótájékoztatót tartott az eseményekről, ott úgy fogalmazott, hogy a „barbár, kegyetlen merénylet” után még küzdenek a volt kormányfő életéért az orvosok.

(Kiemelt kép: Képkivágás a Guardian által közzétett videóból)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.