„Putyin magánhadserege” szerint is el fogják veszíteni a háborút az oroszok, ha nem küldenek több embert Ukrajnába

A Wagner-csoport zsoldosai szerint további 6-800 ezer katonára lenne szükség Ukrajna legyőzéséhez. 

2022. május 8., 16:32

Szerző:

A jelenleg Ukrajnában harcoló katonai magánvállalat harcosai a Wagner egyik Telegram-csatornáján keresztül üzentek az orosz döntéshozóknak:

„Mozgósítás kell, különben elveszítjük a háborút. Ukrajna legyőzéséhez 600-800 ezer emberre van szükségünk”

– írták.

„Aki azt mondja, hogy a modern hadviselésben nincs szükség sok emberre, az csak hülyeségeket beszél. Bármennyi nagy pontosságú fegyverrel is rendelkezünk, a gyalogság elengedhetetlen”

– tették hozzá.

A Wagner-zsoldosok bejegyzése a héten Oroszországban fellángoló vita közepette került közzétételre, amely arról szólt, hogy Oroszországban rendeljenek-e el általános mozgósítást vagy sem – írja a posztról a Neokohn.

A Kreml szóvivője korábban cáfolta, hogy mozgósításra készülnének.

(Kiemelt képünk illusztráció. Orosz katonai fejfedő hever a földön Kijevben 2022. március 31-én. MTI/AP/Vadim Ghirda)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.