A világ zsidóságától kérnek segítséget Zelenszkijék

A zsidóüldözéshez hasonlította az ukránok sorsát a kabinetfőnök.

2022. március 4., 18:39

Szerző:

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke az egész világ zsidóságának segítségét kérte Ukrajna harcához az orosz támadással szemben a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon pénteken.

„Ezekben a napokban Ukrajna Izrael: ahogyan a második világháború idején a zsidók a nácik áldozataivá váltak, akképpen válnak az ukránok Oroszország népirtást megvalósító tettei áldozatává” – állította a zsidók segítségét kérő ukrán vezető.

Jermak hangsúlyozta, noha Putyin azt állítja, Ukrajna „nácitlanítása” miatt kezdte az inváziót, jelenleg Ukrajnában él Európa harmadik, s a világ ötödik legnagyobb zsidó lakossága. Ukrajna elnöke zsidó, és korábban zsidó miniszterelnöke is volt az országnak, a volt Szovjetunió egykori tagországai közül egyedüliként.

Segítségkérésében Jermak emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában található Uman, a népszerű zsidó turisztikai célpont, a haszid judaizmus szülőhelye, a breslovi haszid zsidók legfőbb zarándokhelye is. A kabinetfőnök hangsúlyozta, hogy közel 80 évvel a Babij Jar-i tömeggyilkosságok után az ukránok túlnyomó többséggel elnökükké választották a zsidó Volodimir Zelenszkijt, és tavaly az ukrán parlament, a Rada elsöprő többséggel elfogadta az antiszemitizmust bűncselekménynek kimondó törvényt is.

Zelenszkij kabinetfőnöke azzal vádolta meg Oroszországot, hogy bombáival célba veszi a zsidó vallás szent helyeit Babij Jar-ban és Umanban, és hogy lerombolja a toleráns, békés társadalmat, amelyet a modern ukránok felépítettek.

„A megszállók megpróbálják ostrom alá venni Kijevet, ahogyan a nácik tették Leningráddal. Számomra ez nagyon személyes: mindkét nagyszülőm túlélte a blokádot”– írta Andrij Jermak.

Írásában Zelenszkij kabinetfőnöke felemlítette, hogy 1948-ban, Izrael függetlenségi háborújában, az amerikai zsidók fegyverrel és repülőgépekkel segítettek Izraelnek, és ennek szellemében segítséget kér Ukrajna harcához a szerte a világon élő zsidó közösségektől és családoktól. Jermak fegyvereket és azonnali repüléstilalmi zónát kért Ukrajna felett, valamint embargót az orosz olajra.

„Felszólítjuk Izraelt és a nemzetközi közösséget, hogy emlékezzenek a 'soha többé' szavakra, és tegyenek határozottan azért, hogy ne ismétlődhessék meg a történelem Ukrajnában. Az ukrán zsidóknak, ukrán keresztényeknek, minden vallású és nemzetiségű ukránnak szüksége van a segítségre, hogy megvédhessük magunkat, közös emlékezetünket és jövőnket. Ukrajnának és az egész emberiségnek” – zárta írását az izraeli médiumban Andrij Jermak.

(Kiemelt kép: Andrij Jermak hivatalos Facebook oldala)