A vezérkari főnököt választották új elnöknek

Bajram Begaj vezérkari főnököt választotta meg szombaton az albán parlament az ország új elnökének.

2022. június 4., 22:10

Szerző:

A 140 fős törvényhozásban elért 78 támogató szavazattal Begaj tölti be a következő öt éven át a legfőbb közjogi tisztséget.

Az 55 éves vezérőrnagy 2020-ban lett az albán hadsereg vezérkari főnöke, miután korábban különböző tisztségeket töltött be a hadseregben, elsősorban katonaorvosi minőségben.

Begaj júliusban váltja fel a leköszönő elnököt, Ilir Metát. Az elnökválasztás negyedik fordulójában választották meg, miután a korábbi fordulókban a képviselők nem tudtak egyezségre jutni.

Az első három fordulóban háromötödös többségre volt szükség az új elnök megválasztásához.

Begajt egyszerű többséggel választották meg Edi Rama kormányfő Szocialista Pártjának a támogatásával.

Albániában az elnöki tisztség javarészt ceremoniális, bár az igazságszolgáltatás és a védelem terén vannak bizonyos hatáskörei.

(Kiemelt kép: Bajram Begaj. Fotó: Gent SHKULLAKU / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.