A tálibok megszerezték Kandahárt is, a második legnépesebb várost

A tálibok szóvivője Twitteren jelentette be. 

2021. augusztus 13., 06:17

Szerző:

Péntek hajnalban a tálibok elfoglalták Kandhahárt. A kormány hadserege visszavonult Afganisztán második legnagyobb városából. Közben még két nagy város került az iszlám szélsőségesek kezére. Így már az ország kétharmada felett átvették az uralmat a tálibok. Az amerikai hírszerzés megállapította, hogy kilencven napon belül Kabult is elfoglalhatják. 

Thomas Ruttig a Kabulban működő Afghanistan Analysts Network agytröszt elemzője szerint a főváros körül elkezdett szorulni a hurok. Az elemző úgy látja, hogy a táliboknak jelenleg két lehetősége van. Megtámadják Kabult vagy megvárják amíg a regnáló kormány össze nem omlik. A diplomaták körében az a vélekedés terjedt el, hogy a tálibok a dohai béketárgyaláson résztvevő képviselőinek valójában nincs beleszólása a helyzet alakulásába. A radikális iszlamista katonai parancsnokok írányítanak. 

(Kiemelt kép: Az afgán biztonsági erők fegyveresei egy ellenőrzőponton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban lévő Szpin Boldak település közelében 2021. július 14-én. A radikális iszlamista tálibok elfoglalták a Szpin Boldak-i határátkelőhelyet, amely Afganisztánt a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartománnyal köti össze. A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. Fotó:M. Sadiq/MTI)