A tálibok felveszik a harcot az Iszlám Állammal szemben

A tálibok 95 ezer fős saját biztonsági erőt hoznak létre

2022. január 20., 19:40

Szerző:

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok 95 ezer fős biztonsági erőt hoznak létre – jelentette be csütörtökön Szirádzsuddín Hakkáni, a radikális iszlamisták kormányának ügyvivő belügyminisztere.

„Közel járunk a biztonsági szolgálat létrehozásához, amelynek létszáma mintegy 95 ezer fő lesz”

– idézte Hakkánit a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A tárcavezető az Iszlám Állam terrorszervezetet és az ország nyugati támogatást élvező egykori kormányzatának tagjait vádolta sorozatos pokolgépes merényletek elkövetésével. Hakkáni kijelentette, hogy a tálibok igyekeznek biztonsági és ideológiai viszonylatban is küzdeni az Iszlám Állam ellen, „kiigazítva ezáltal a fiatal afgánok világképét”.

Hakkáni az afgán nép kollektív büntetéseként értékelte azt, hogy a nemzetközi közösség nem hajlandó elismerni a tálibok kormányát és feloldani a külföldi bankokban zárolt afgán forrásokat. Hozzátette: az is sérelmes az afgánok számára, hogy neve továbbra is rajta van az Egyesült Államok terrorlistáján.

A miniszter ugyanis a tálib mozgalmon belül működő, hírhedt Hakkáni-hálózatot vezeti, amely véres merényleteket hajtott végre az Afganisztánban korábban állomásozó nemzetközi erők, valamint az általuk támogatott, augusztusban összeomlott afgán kormányhoz hű erők ellen. Hakkánit az Egyesült Államokban körözött terroristaként tartják számon, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban 10 millió dollárt (több mint 3,1 milliárd forintot) ajánlott fel annak, aki a letartóztatásához vezető információval szolgál.

(Kiemelt képünk: Kabul, 2021. augusztus 16. Iszlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. Korábban Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot. Fotó: MTI/AP/Zabi Karimi)