A Szociáldemokrata Párt nyerte meg a parlamenti választásokat Finnországban

2019. április 14., 23:29

Szerző:

Rendkívül éles versenyben a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot vasárnap a finnországi parlamenti választásokon. 100 százalékos feldolgozottság szerint Antti Rinne pártja 17,7 százaléknyi vokssal nyerte a megméretést, mindössze kéttized százalékkal a 17,5 százalékkal második helyre befutó konzervatív Finnek (PS) előtt. A harmadik hely a Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Koalíció Pártjáé (KOK) a szavazatok 17 százalékával, a negyedik pedig a leköszönő miniszterelnök, Juha Sipilä vezette Centrum Párt (Kesk) lett 13,8 százalékkal. A zöldek szövetsége 11,5 százaléknyi voksot kapott – derül ki a Helsingin Sanomat élő hírfolyamából. Ez azt jelenti, hogy az SPD 40, a PS 39, a KOK 37 képviselőt küldhet a 200 fős törvényhozásba. A legtöbbet nyilván az a Kesk veszítette, amely 17 mandátumot bukhat, és valószínűleg mindössze csak 31 politikusa szerez mandátumot.

Az SPD 6800 szavazattal múlta felül a PS-t.

Választások Finnországban Antti Rinne SDP-elnök (k) és felesége, Heta Ravolainen-Rinne, valamint Dimitri Qvintus pártszóvivő
Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Jarno Kuusinen

A részvételi arány 72 százalék volt, a legmagasabb 1991 óta.

Választások Finnországban Jussi Halla-aho, a PS EP-képviselője és miniszterelnök-jelöltje Riikka Slunga-Poutsalo, pártfőtitkárral
Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

A szociáldemokraták utoljára 1999-ben nyertek általános választásokon, bár azóta több kormányzó koalícióban is benne voltak. A párt vezetője, Antti Rinne adóemelés ígéretével foglalhatja el a miniszterelnöki széket, amire a finnek most azért fogékonyak, mert féltik a jóléti társadalmat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.