Az oroszok manipulálni próbálták a választásokat – állítja a volt védelmi miniszter

Fico ostobaságnak nevezte a kijelentést. 

2023. május 30., 17:37

Szerző:

A korábbi szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad' egy televíziós vitaműsorban arról beszélt, hogy külföldi titkosszolgálati jelentések szerint Oroszország beavatkozik a szlovákiai parlamenti választásba, és egy szlovák állampolgár pénzt vett át az eredmények manipulálásáért az ellenzéki Smer javára – írja az infostart. Jaroslav azt állítja, hogy erről Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai is értesültek, és a rendőrségnek is tudomása van a jelentésról. 

Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője ostobaságnak nevezte a volt védelmi miniszter kijelentését és azzal viccelődött, hogy „Putyinnak, köszöni szépen, de önerőből is képesek manipulálni a választási eredményeket, viszont egy kis pénz jól jönne.” Hozzátette: „Ilyen ostobaságokra csak így tudok reagálni”. Fico kijelentette, hogy a szeptemberi választáson átlagon felüli eredményt akarnak elérni.

A Denník N napilap úgy tudja, hogy a szlovák hírszerző szolgálatok külföldi kollégáiktól kapták a titkosszolgálati jelentéseket. Eduard Heger exkormányfő hétfőn beismerte, hogy valóban kapott tájékoztatást a tervezett orosz választási beavatkozásról szóló titkosszolgálati jelentésről. Boris Kollár, a pozsonyi parlament elnöke az ügyről nem nyilatkozott. A házelnök pedig azt mondta, nem fogja tájékoztatni a sajtót azokról a minősített adatokról, amelyekről közjogi méltóságként kapott információt.

(Kiemelt képünkön Jaroslav Nad, Szlovákia volt védelmi minisztere. Fotó: B: Kay Nietfeld/dpa)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.