A rohingják több mint 64 billió forintra perlik a Facebookot

A rohingják elleni népirtásban játszott szerepe miatt.

2021. december 6., 19:26

Szerző:

 A rohingják elleni népirtás áldozatai amerikai és brit bíróságokon perli a Facebookot, mert szerintük az nem akadályozta meg az erőszakra való felbujtást a felületén – írja a The Guardian.

„A Facebook hanyagsága elősegítette a rohingja muszlimok elleni népirtást Mianmarban, miután a közösségi médiahálózat algoritmusai felerősítették a gyűlöletbeszédet, és a platform elmulasztotta eltávolítani a gyűlöletkeltő bejegyzéseket” 

– derül ki az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban indított jogi keresetekből.

A platformnak több mint 150 milliárd font (átszámítva több mint 64,5 billió forint) értékű kártérítési igénnyel kell szembenéznie az összehangoltan indított eljárások keretében.

A San Fransisco-i bíróságához benyújtott csoportos kereset szerint a Facebook „hajlandó volt elcserélni a rohingyák életét egy délkelet-ázsiai kis ország piacán való jobb térnyerésért”.

Hozzáteszik:

„Végül a Facebooknak nagyon kevés haszna származott abból, hogy továbbra is jelen volt Burmában, és a rohingyák számára a következmények nem is lehettek volna szörnyűbbek. Mégis, ennek tudatában, és a megállításához szükséges eszközök birtokában egyszerűen tovább lépett”.

Az ügyvédek által a Facebook brit irodájához hétfőn benyújtott levél szerint az ügyfelek és családtagjaik „súlyos erőszakos cselekményeknek, gyilkosságoknak és/vagy más súlyos emberi jogi visszaéléseknek” voltak kitéve a Mianmarban uralkodó rezsim és a civil szélsőségesek által folytatott népirtási kampány részeként.

A Facebook 2018-ban elismerte, hogy nem tett eleget a Mianmarban élő muszlim kisebbség, a rohingják elleni erőszakra való uszítás és gyűlöletbeszéd megakadályozása érdekében. Egy, a vállalat által megrendelt független jelentés megállapította, hogy „

a Facebook eszközzé vált azok számára, akik gyűlöletet akarnak terjeszteni és kárt okozni”,

és a posztokat az offline erőszakkal hozták összefüggésbe.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a Facebook elleni vádak a következők: a Facebook algoritmusai felerősítették a rohingja nép elleni gyűlöletbeszédet; nem fektetett be helyi moderátorokba és tényellenőrzőkbe, továbbá nem távolított el konkrét, a rohingja nép elleni erőszakra buzdító posztokat, és nem zárt le fiókokat, illetve nem törölte le az etnikai erőszakra buzdító csoportokat és oldalakat.

Az egyesült királyságbeli ügynek eddig mintegy 20 felperes van, míg az Egyesült Államokban a csoportos kereset reményei szerint nagyjából 10 000 rohingya nevében léphetnek fel az országban.

A Facebook informátora, Frances Haugen azt állította, hogy a platform etnikai erőszakot szít olyan országokban, mint Etiópia, és nem tesz eleget annak megakadályozására. Elmondása szerint a Facebook félretájékoztatás elleni küzdelemre fordított kiadásainak 87 százalékát angol nyelvű tartalmakra költik, miközben a felhasználóknak csak a 9 százaléka beszél angolul.

A Facebook tulajdonosát, a Meta nevezetű kaliforniai céget már felkereste a lap az ügyben, de egyelőre még nem kaptak választ.

(Kiemelt kép: Egy rohingja férfi nézi a mobiltelefonján a Facebookot egy ideiglenes menekülttáborban, miután átkelt Mianmarból a határ bangladesi oldalára, Cox's Bazar Palangkhali közelében, 2017. szeptember 8-án. Az elmúlt két hétben több tízezer ember kelt át csónakkal és gyalog Bangladesbe, akik a nyugat-mianmari erőszak elől menekülnek. Fotó: Ahmed Salahuddin / NurPhoto via AFP)