Elborították a lángok a kompot, sokan a vízbe ugrottak

Kigyulladt egy komp a Fülöp-szigetek északkeleti részén, legalább hét ember meghalt - közölte a helyi parti őrség hétfőn.

2022. május 23., 08:41

Szerző:

A tájékoztatás szerint a hajón 134-en utaztak, de a legtöbb utast és a legénység tagjait sikerült kimenteni. Heten eltűntek, huszonhárman megsérültek, közöttük van a komp kapitánya is. Az M/V Mercraft 2 nevű hajó a Quezón tartománybeli Real város kikötőjéhez közeledett Polillo szigetéről.
Az utasok és a legénység tagjai közül sokan a vízbe ugrottak, másokat pedig a környéken lévő hajók mentettek ki – közölték a parti őrség tisztviselői, hozzátéve, hogy egy helikopter is segít az eltűntek keresésében.

A tűz nyilvánvalóan a gépházból indult ki – mondták a tisztviselők.

A lángokat megfékezték, és a roncsot Realban partra vontatták.

A parti őrség által közzétett képeken látható, hogy a lángok kiterjedtek a komp egész felületére, felette sötét füst gomolygott. A sérülteket hordágyon vitték a várakozó mentőautókhoz.

A Fülöp-szigeteken gyakoriak a tengeri balesetek a viharok, a rossz műszaki állapotban lévő, illetve gyakran túlzsúfolt hajók, valamint a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt. Mintegy harmincöt éve, 1987 decemberében ott történt világ legsúlyosabb tengeri katasztrófája: a Dona Paz komphajó elsüllyedt, miután összeütközött egy üzemanyagot szállító tartályhajóval, és több mint 4300 ember életét vesztette.

 

(Kiemelt kép: Handout / Philippine Coastguard / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.