A nő nem minősül többé tulajdonnak

A jogvédők még kételkednek.

2021. december 7., 06:31

Szerző:

Rendeletben törölte el a tálib kormány a kényszerházasságot egész Afganisztán területén – írja a Vice. A portál kiemeli, hogy a frissen elfogadott rendelet olyan elemeket is tartalmaz, amik szerint a két nem egyenlő, a nőket pedig nem lehet tulajdonnak tekinteni, így nem lehet őket például akaratuk ellenében házasságra kényszeríteni sem. Sőt: a rendelet olyan jogot is garantál, miszerint a nők férjük halála után 17 héttel újra is házasodhatnak, valamint jövendőbeli párjukat maguknak választhatják meg.

Ezen intézkedések merőben szokatlannak számítanak a tálib vezetésű Afganisztánban, főleg azért, mert miután a tálibok augusztusban átvették az uralmat az ország felett, eltiltották a nőket a sporttól, az egyetemeken eltörölték a koedukált oktatást, hidzsáb viselésére kényszerítették a nőket, valamint hetekig dolgozni sem mehettek, mert nem volt pontos rendelkezés az illő viselkedésre sem.

Az afgán emberi- és nőjogi szervezetek bár üdvözölték az új rendelkezést, szkeptikusak a tálib kormány rendeleteivel kapcsolatban. Három nappal a rendelet kihirdetése után az Amnesty International jelentésében azt írta, hogy a nemi alapú erőszak áldozatait segítő hálózat leépült a tálib vezetés alatt.

(Kiemelt kép: Kabul, 2021. október 27. A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója szerint a 39 milliós Afganisztán lakosságának több mint felét, 22,8 millió embert fenyegeti az éhínség. MTI/EPA)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.