Hende Csaba Helsinkibe érkezett NATO-csatlakozási tárgyalásra

Ma Finnország fővárosában folytatta a NATO-roadshowt a volt honvédelmi miniszter.

2023. március 8., 11:14

Szerző:

Kedden Svédországot próbálta meggyőzni az országgyűlés alelnöke vezette magyar delegáció, hogy milyen egyezség alapján támogatná a magyar kormány Svédország NATO-csatlakozását. A kirakattárgyalás eredményeként nem kényszerült térdre az északi állam, bár a küldöttség – feltehetően – bocsánatkérést várt a magyar kormányt ért vélt kritika.

Szerdán önkritikát vártak el a finnektől is, miután a finn és a svéd csatlakozásnak addig nem szándékozna zöld utat adni a magyar kormány, amíg a két állam nem módosítja az Orbán-kormány jogállamiságát és demokratikus működését érintő kritikáját.  

Ezzel szemben a 444 beszámolója szerint Matti Vanhasen finn házelnök arról beszélt, hogy a magyar delegáció számára is egyértelmű lehet, hogy a finn csatlakozással a NATO erősödik.  

Felvetődött, hogy amikor Finnország vitte a soros elnökséget 2019-ben, javaslatot tettek arra, hogy az EU-ban a jogállamiság elvek betartásához kössék a támogatások kifizetését, és felgyorsították a magyar kormánnyal szembeni eljárást. Ezzel együtt Hende szerint ez nem veszélyezteti a csatlakozásuk támogatását, mert azt külön kérdésként kezelik. Magyarország elismerte, hogy Finnország megfelel a tagság kritériumainak, és nem támaszt külön követeléseket – közli a portál.

Az Országgyűlés alelnöke biztosította a finn kormányt, hogy a magyar parlament egy kis párt kivételével támogatja Finnország NATO-tagságának ratifikálását. De a ratifikáció menetéről és Orbán Viktor álláspontjáról nem árult el részleteket – idézi a Helsingen Sanomat beszámolóját a 444.

A portál emlékeztet, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozását a katonai szövetség tagállamai közül már csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta. Erről a magyar kormány nem indokolta, bár Orbán azzal igyekezte magyarázni a halogatást, hogy ő egyetértene a lépéssel, csak még a frakciója ellenkezik.

(Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.