Újabb dologban ért egyet a német koalíció mindhárom pártja

Új államfőt választanak. 

2022. január 4., 16:17

Szerző:

A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) is támogatják Frank-Walter Steinmeier német elnök újbóli megválasztását – írta meg kedden az MTI. 

A liberálisok már korábban támogatásukról biztosították az elnököt, kedden pedig a Zöldek is beálltak mögé.

„Frank-Walter Steinmeier nagyon jó és széles körben tisztelt szövetségi elnök, aki első mandátuma idején nagy szolgálatot tett országunknak”

– indokolta meg a Zöldek döntését a pártot vezető két társelnök, Robert Habeck és Annalena Baerbock a kedden kiadott közös közleményben, amelyet a párt több vezető tisztségviselője is aláírt. A szociáldemokraták üdvözölték a Zöldek lépését.

Steinmeier politikai veteránnak számít, és a kilencvenes évek óta aktív szereplője a német belpolitikai életnek. Egyebek között külügyminiszter és alkancellár is volt. Mivel a kormánykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek, elvileg semmi akadálya Steinmeier újraválasztásának.

A szövetségi gyűlés február 13-án választja meg a német államfőt öt évre.

(Kiemelt kép: Németország, 2017. február 12. Joachim Gauck gratulál a megválasztott Frank-Walter Steinmeiernek. Fotó: Odd Andersen / AFP)