Hurrikán söpört végig Dél-Olaszországon, két ember meghalt

Az özönvíz pedig elárasztotta Szicília egy részét. 

2021. október 27., 19:03

Szerző:

Dél-Olaszország további két napig tartó pusztító esőzésekre és áradásokra készül, mivel a „medicane” vihar, amely elárasztotta az utcákat és két ember halálát okozta, vonul tovább a térségben – írja a CNN.

Nello Musumeci szicíliai elnök kedden késő este megerősítette a haláleseteket, és közölte, hogy egy harmadik személyt eltűntként tartanak nyilván, Catania város polgármestere pedig arra szólította fel a lakosokat, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon.

„Két nagyon nehéz napon vagyunk túl. Drámai órákat éltünk át”

– mondta Salvo Pogliese polgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban. Szerinte szerdán „határozottan jobb” volt az időjárás, de figyelmeztetett, hogy a csütörtökre és péntekre vonatkozó előrejelzés továbbra is különösen aggasztó.

Szerdára és csütörtökre vörös figyelmeztetést adtak ki Szicília szigetére és a Catania városát magában foglaló régióra, amelyet már a hét folyamán is sújtott a kedvezőtlen időjárás.

A világ vezetői a G20-ak csúcstalálkozójára készülnek az olasz fővárosban, Rómában. Az esemény napirendjén kiemelt helyen szerepelnek az éghajlattal kapcsolatos aggodalmak, amelyet közvetlenül követ majd a COP26 kritikus jelentőségű skóciai találkozója.

A Medicane – egy hurrikánszerű viharrendszer, amely a Földközi-tenger felett alakult ki – a közeli Catania város klimatológiai adatai szerint két nap alatt egy évnyi csapadékot zúdított a Linguaglossa régióra. Az előrejelzések szerint a vihar a hétvégéig a térségben marad, és további esőzésekre lehet számítani. Cataniában péntekig zárva tartanak az iskolák, valamint a nem létfontosságú üzletek és hivatalok.

(Kiemelt képünk: A 2021. október 26-án készült, és az Ansa olasz hírügynökség által 2021. október 27-én megszerzett képen egy gyalogos sétál a vízen, a szicíliai Cataniaban. Fotó: STRINGER / ANSA / AFP)