A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

Mindenfelé bevásároltak, ahol magyarok élnek.

2021. október 22., 19:29

Szerző:

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket, derítette ki a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) – írja az Új Szó. A Kassa belvárosában lévő műemlék épületet idén január 11-én vásárolta meg egy Manevi nevű cég, amely a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdona. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit.

Olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliójába tartoztak. A tranzakció után ugyanis a két céget már nem tartják nyilván a magyar külügyminisztérium által kezelt vállalatok listájában. Ennek ellenére a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában Fidesz-közeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente helyettes magyar külügyminiszter vezeti – írja az ICJK.

De nemcsak Szlovákiában vásárolt ingatlanokat a magyar kormány, hanem szerte a Kárpát-medencében. Az ICJK szerint a magyar állam a Manevi cégen keresztül már évekkel ezelőtt megvásárolta az erdélyi Szatmárnémeti városában lévő Pannónia Hotel épületét. Nagykároly városában lévő Albina Bank épületét, Máramarossziget városában a Korona Hotel épületét, idén májusban a zsibói Wesselényi-kastélyt is. Hasonlóképpen a horvátországi Eszék városában is vettek egy ingatlant. A cégnek egyébként Szerbiában is van leányvállalata, de az ICJK egyelőre nem talált ottani épületvásárlásokra utaló nyomokat.

(Kiemelt kép: Zsibó, 2021. május 19. A zsibói Wesselényi-kastély 2021. május 19-én. A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került. MTI/Kiss Gábor)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.