Ellenáll a vakcináknak a koronavírus lambda variánsa

A kutatók szerint komoly veszélyt jelenthet az emberiségre.

2021. augusztus 4., 18:51

Szerző:

A koronavírus lambda variánsa laboratóriumi körülmények között ellenállónak bizonyult a védőoltások nyújtotta immunvédelemmel szemben, írja a Reuters egy japán kutatásra hivatkozva. A koronavírus ezen variánsát először Peruban azonosították és jelenleg egyre többen fertőződnek meg vele Dél-Amerikában.

A tanulmány szerint a lambda variáns sokkal fertőzőbb és jóval ellenállóbb a vakcinákkal szemben, mint az eredeti, vuhani változata a vírusnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 14-én az érdeklődésre számot tartó variánsok közé sorolta be, tehát még nem tartozik az aggodalomra okot adó mutációk közé. Ugyanakkor egyre több jel mutat arra, hogy később világszerte komolyan fellendítheti a járvány terjedését. 

A jelenlegi adatok szerint a múlt hétig 26 országban azonosították a lambda variánst. Beszédes, hogy Chilében, ahol a lakosság 60 százaléka már legalább az első dózisát megkapta, a lambda variáns miatt megint drasztikusan emelkednek az esetszámok. A Tokiói Egyetem vezető kutatója, Kei Sato szerint „a lambda egy potenciális veszély az emberi társadalomra nézve”.

(Kiemelt kép: emberek maszkot viselve sétálnak Chilében Santiago városában 2020. szeptember elsején. Fotó: Martin Bernetti / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.