Az exit poll eredményei alapján a konzervatívok vezetnek a görögországi parlamenti választásokon

A vasárnapi görögországi parlamenti választás exit poll eredményei alapján az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt vezet a baloldali Sziriza tömörülés előtt.

2023. május 21., 19:18

Szerző:

A szavazatukat már leadott választók megkérdezésével készült gyorsfelmérés szerint a Kiriákosz Micotakisz jelenlegi kormányfő által vezetett ND a voksok 36-40 százalékát szerezheti meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok 25-29 százalékára számíthat  – jelentette be a hat legnagyobb görög közvélemény-kutató cég közös közleményben.

A felmérést végző ALCO, Marc, Metron Analysis, MRB Hellas, Pulse, és GPO cégeknek az exit pollon alapuló becslése alapján az ND várhatóan nem fog tudni egyedül kormányt alakítani a 300 fős görög parlamentben.

(Kiemelt képünk: Választási tisztviselők szavazatokat számlálnak egy szavazóhelyiségben Szalonikiben, 2023. május 21-én. Görögország meglehetősen erős gazdasági helyzetben indul a választásokon, a munkanélküliség és az infláció csökken, a növekedés pedig az előrejelzések szerint idén a blokk növekedésének kétszeresét éri el – ami messze elmarad az egy évtizeddel ezelőtti, bénító adósságválsággal teli időszaktól. Sakis MITROLIDIS / AFP)