06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

A kanadai püspökök 30 millió dollárt szánnak az egykori bentlakásos iskolák túlélőinek támogatására

A több mint hétmilliárd forintnak megfelelő alapokat öt év alatt fogják felszabadítani.

2021. szeptember 28., 05:44

Szerző:

Kanada katolikus püspökei 30 millió kanadai dollár folyósítását ígérték meg hétfőn az őslakos gyerekek részére létrehozott, egykori egyházi nevelőintézetek még élő áldozatainak megsegítésére, egy héttel azután, hogy az egyház hivatalosan is bocsánatot kért az ott történtekért.

A több mint hétmilliárd forintnak megfelelő alapokat öt év alatt fogják felszabadítani, hogy enyhítsék a kanadai bentlakásos iskolák által okozott szenvedéseket – áll a püspökök hétfőn kiadott nyilatkozatában. Az összeget arra fogják felhasználni, hogy javítsák "a túlélők és közösségeik életét" - mondta Raymond Poisson püspök, a kanadai katolikus püspöki konferencia elnöke.

Múlt pénteken a püspökök mély megbánásukat" fejezték ki, és "egyértelmű bocsánatkéréssel fordultak az ország őslakos népességéhez, miután az elmúlt hónapokban több mint ezer sírt fedeztek fel a katolikus egyház által működtetett egykori nevelőintézetek közelében. Az ennek kapcsán újonnan feltárt jogsértések mélyen megrázták az országot. A nyár folyamán sokan felemelték a hangjukat, és Justin Trudeau miniszterelnök bocsánatkérést követelt az egyháztól, sőt magától a pápától is.

A katolikus egyház Kanadában 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat. Ez idő alatt mintegy 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjuktól, nyelvüktől és kultúrájuktól. A beszámolók szerint nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között, alultápláltan tengődtek, bántalmazták és szexuálisan kihasználták őket. A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét ezekben az egyházi nevelőintézetekben, a többségük tuberkulózisban.

Jóllehet Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök 2008-ban már bocsánatot kért honfitársai nevében az őslakos gyerekekkel történt bánásmód miatt, számos kanadai őslakos közösség ezeket a több nemzedék életét meghatározó egyházi létesítményeket teszi felelőssé jelenlegi társadalmi problémáikért.