A Hamász hosszú háborúra készül Izraellel

A terrorista csoport egyik magas rangú tagja azt nyilatkozta az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozta, hogy a Hamásznak van egy rakéta arzenálja, amely sokáig kitart és Irán, illetve Libanon csatlakozik a háborúhoz.

2023. október 10., 09:44

Szerző:

A Hamász kész megvívni egy hosszú háborút Izraellel, és a Gázában fogva tartott több tucat túszt felhasználja az Izraelben és a tengerentúlon fogva tartott palesztinok kiszabadítására – nyilatkozta a terrorsta csoport egyik magas rangú tagja – írja a Guardian. Ali Barakeh, a csoport bejrúti száműzött vezetésének tagja az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy

a Hamásznak van egy rakéta arzenálja, amely sokáig kitart.

Barakeh elmondta, hogy a Gázai övezetben csak néhány felső parancsnok tudott az Izraelbe való szombati behatolásról, és még a csoport legközelebbi szövetségeseit sem tájékoztatták előre az időzítésről.

Cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint iráni biztonsági tisztviselők segítettek volna a támadás megtervezésében. Hozzátette azonban, hogy olyan szövetségesek, mint Irán és a libanoni Hezbollah „csatlakozni fognak a csatához, ha Gázát megsemmisítő háborúnak vetik alá”. 

Azt mondta, még a Hamászt is megdöbbentette a hadművelet mértéke, ugyanis azt várta, hogy Izrael megakadályozza vagy korlátozza a támadást. „Meglepett minket ez a nagy összeomlás” – mondta Barakeh. „Azt terveztük, hogy sikerül ezt-azt elérni, és foglyokat cserélünk. Ez a hadsereg egy papírtigris volt.”

(Kiemelt képünkön: Ali Barakeh, a Hamász libanoni képviselője. Fotó: Bilal Jawich / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)