A hadijelentések frontján verhetetlenek az oroszok

Négy frontszakaszon 29 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 1170 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

2023. október 23., 20:34

Szerző:

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb emberveszteséget, 480 fővel az ukrán fél a limani frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, ahol 12 támadással próbálkozott.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet és 19 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckre a jelentés szerint hét kazettás lőszert lőttek ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megerősítette, hogy nyitott az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre, amennyiben Oroszország feltételei teljesülnek és figyelembe veszik a jelenlegi realitásokat. Ezt a Kreml sajtószolgálata szerint a brazil hivatali partnerével, Luiz Inácio Lula da Silvával folytatott telefonos megbeszélése során mondta. A brazil államfő hangsúlyozta, hogy meg kell találni a diplomáciai útját ukrajnai rendezésnek.

(Kiemelt kép: egy ukrán tüzérségi egység tüzel az orosz állások felé Bakhmut külterületén 2022. november 8-án. Fotó: BULENT KILIC / AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.