A háború miatt lemond állampolgárságáról egy orosz milliárdos

Oleg Timkov az Instagramján jelentette be, hogy lemond az állampolgárságáról.

2022. november 1., 11:31

Szerző:

Az egyik legnagyobb orosz bank alapítója, Oleg Tinkov hétfőn arról írt az Instagramján, hogy lemond az orosz állampolgárságáról a Kreml Ukrajnában folytatott háborúja miatt – írja a Telex.

„Nem tudok és nem fogok közösséget vállalni egy fasiszta országgal, amelyik háborút kezdett békés szomszédjával, és naponta gyilkol meg ártatlan embereket” – állt a döntésről dokumentumokat is mutató posztban többek között a CNN és a BBC cikke szerint. A posztot azóta eltávolították, de az orosz állami média is beszámolt róla.

Korábban Tinkovra is szankciókat vetett ki az Egyesült Királyság, de az 54 éves férfi áprilisban került a címlapokra, amikor a gazdag, befolyásos oroszok között az egyik legélesebb kritikát fogalmazta meg a háborúról. A nyilvánosan az egyik legkeményebb kritikát megfogalmazó milliárdos elítélte az orosz elnököt, de azt is mondta, szerinte Vlagyimir Putyin sokáig hatalmon marad.

(KIemelt képünk: Oleg Tinkov orosz üzletember. OLGA MALTSEVA / AFP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.