A Gazprom egykori vezetője felakasztva akarja látni Putyint

Igor Volobujev interjút adott a Telegraphnak, amelyben kifejtette a véleményét az orosz-ukrán háborúról, valamint elmesélte, hogyan menekült el Oroszországból.

2022. május 2., 21:23

Szerző:

Igor Volobujev az orosz  Gazprom egykori vezetője napokkal azután menekült el az országból, hogy Moszkva lerohanta Ukrajnát, majd Kijevben bukkant fel, az ukránokat támogatva. A Telegraphnak adott interjúban azt mondta, hogy Putyint bíróság elé kell állítani és fel kell akasztani. De csak a törvénynek megfelelően – írta az Independent.

Volobujev felidézte, hogy a háború kitörésekor a telefonján figyelte a „különleges katonai műveletet” szörnyűségeit, miközben emberek keresték és hívták fel őt, azért, mert ő fontos embernek számít, és nem-e tudna tennit valamit az orosz támadás ellen. „Nem tudtam a pálya széléről nézni, amit Oroszország művel a hazámmal” – mondta Volobujev, aki az északkelet-ukrajnai Okhtyrka városában született. „Gyermekkori barátaitól folyamatosan videókat kapott arról, hogy gránátok hullanak ukrajnai szülővárosára, Okhtyrkára” – közölte az újságíróval.

Volobujev két évtizedet töltött a Gazpromnál, és Oroszország harmadik legnagyobb bankjának, a Gazprombanknak az alelnökévé emelkedett, de bűntudatot érzett, amikor az invázió egyre fokozódott hazájában. Elmondása szerint nyolc éven át nem csak a Gazpromnak, hanem az orosz államnak is dolgozott. Felidézte, hogy már korábban is fontolgatta, hogy Ukrajnába költözik, de a családi kötelezettségek Oroszországhoz kötötték. A dilemmája pedig csak fokozódott február 24-én. „Nem tudtam így tovább élni: választanom kellett a családom és a hazám között, és én a hazámat választottam” – jelentette ki a volt elnök.

Beszámolt arról, hogy még a saját autójával az orosz-ukrán határhoz hajtott, ahonnan pedig gyalog menekült szülővárosába. Gyermekkori barátai figyelmeztették, hogy az ukrán határőrök lelőhetik, vagy egy orosz drón vethet véget az életének – idézte fel. Hozzátette, hogy Oroszországot elhagyni könnyű volt, de Ukrajnába eljutni olyan nehéz volt, mint a Holdra repülni.

Volobujev azon több száz kulcsfontosságú orosz üzletember közé tartozik, akiknek pénzügyi veszteségeket kellett elszenvedniük, miután a nyugati országok szankciók egész sorát vetették ki a Kremlre. Most a Gazprombankban vezetett számláin lévő megtakarításai a nullán állnak, mert nem csak a Visa kártyájához nem fér hozzá, de elmondása szerint a MasterCard kártyája is csak egy darab műanyag, miután a cég működését felfüggesztették Oroszországban.