IDF: a föld alatt tartja fogva az elhurcolt túszokat a Hamász

Az Izraeli Védelmi Erő katonái nem találták meg az egy hete elhurcolt civilek holttestét a Gázai övezetben, a terroristák vélhetően az alagútrendszerekbe cipelték őket.

2023. október 15., 08:28

Szerző:

Izrael legfőbb prioritása a túszok kimentése Gázából, de a sűrűn lakott városi területen zajló harcok miatt ez nehézségekbe ütközik – mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a CNN-nek. Jonathan Conricus alezredes hangsúlyozta, hogy a Hamász kiterjedt alagútrendszerrel rendelkezik, valószínűleg a túszokat is ezekben tartják fogva. 

„Minden modern katonaság számára rendkívül nehéz harcolni egy ilyen sűrűn lakott városi területen, mint Gáza, a harcok lassúak lesznek, lassan haladunk előre, és óvatosak leszünk, de eltökélt szándékunk, hogy elérjük a Hamász terroristáit, akik jelenleg a civilek alatt rejtőznek az alagútrendszerben” – mondta Conricus.

Az ezredes szerint a másfél napja végrehajtott hadműveletek és razziák hasznos hírszerzési információkat szereztek, de az elhurcolt izraeliek holttestét nem találták meg.

„Egy kíméletlen ellenséggel fogunk harcolni, akinek nem okoz gondot, hogy pajzsként használja a túszokat” – tette hozzá Conricus, aki kiemelte,az IDF fő célja a Hamász katonai képességeinek teljes leépítése.

(Kiemelt kép: Mahmud HAMS / AFP)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.