A felmérések szerint a németek inkább Olaf Scholzot szeretnék kancellárnak

A Zöldek hagyományosan a szociáldemokratákkal, a liberálisok a CDU-val ápolnak jó viszonyt.

2021. szeptember 28., 11:09

Szerző:

Szűk előnnyel, másfél százalékkal a leköszönő Angela Merkel konzervatív pártszövetsége előtt a szociáldemokraták (SPD) nyerték a német szövetségi választásokat vasárnap. A párt elnöke, kancellárjelöltje felszólította a kereszténydemokratákat, hogy vonuljanak ellenzékbe a valaha volt legrosszabb eredményük után – írja a Euronews. 

Olaf Scholz már karácsony előtt kormányt alakítana, reményei szerint a Zöldekkel és/vagy a liberálisokkal. A kereszténydemokraták kancellárjelöltje, Armin Laschet szerint a választási eredmények alapján egyik párt sem érezheti úgy, hogy egyértelmű felhatalmazást kapott a kormányalakításra. A Zöldek hagyományosan a szociáldemokratákkal, a liberálisok a CDU-val ápolnak jó viszonyt. Tehát ha együtt akarnak működni, rendezniük kell az adózással, a kiadásokkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos nézeteltéréseiket.

Az ARD megbízásából készített közvéleménykutatás szerint a németek egyértelműen Scholzot látná szívesebben a következő német kancellárként, mint Laschetet 62 százalék preferálná a szociáldemokrata jelöltet, és csak 16 százalék a kereszténydemokratát. A Bild felmérése más arányt mutat, eszerint a németek 37 százaléka egy vörös-sárga-zöld, szociáldemokrata-liberális-zöldek koalíciót látna szívesen. De bármi megtörténhet. Legutóbb kevesen vágytak a két nagy párt összeborulására, 5 hónap egyeztetései után mégis ez történt Németországban.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz, SPD Fotó: Wolfgang Kumm/ DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.